[ Pobierz całość w formacie PDF ]

matka dro\d\owa do zastawu. Po dwóch dniach dodaje się resztę cukru i butelkę
zamyka korkiem z rurka fermentacyjna.
Po miesiącu burzliwej fermentacji ściąga się wino i poddaj kolejnej fermentacji.
Kolejne ściągnięcia wina znad osadu pozwala na jego dojrzewanie przez
miesiąc. Następnie rozlewa się do butelek.
103
Wino z winogron czerwonych,
przepis na około 20l wina:
Sok - 13l
Cukier - 3kg
Woda - 5,5l
Dro\d\e - burgund
Po\ywka - 4g
Owoce mia\d\ymy i miazgę (około 20kg) wlewamy do gąsiora, szczepimy silna
matkÄ… dro\d\owÄ… i wsypujemy po\ywkÄ™, W 3 litrach wody rozpuszczamy na
gorąco 1,5kg cukru i po dokładnym ostudzeniu dodajemy do nastawu,
zamykamy korkiem z rurkÄ… fermentacyjnÄ… i pozostawiamy na kilka dni (3-4).
Następnie z miazgi wyciskamy sok i po wlaniu do mniejszego naczynia
zamykamy jak powy\ej pozostawiajÄ…c do fermentacji. Gdy moszcz zacznie
znów intensywną pracować (2 - 3 dni) w 2,5l wody rozpuszczamy na gorąco 1,5
kg cukru i po ostygnięciu dodajemy do naczynia. Po znacznym osłabnięciu
fermentacji (1 - 2 miesiące) ściągamy wino znad osadu i pozostawiamy do
fermentacji cichej. Dalsze postępowanie zgodnie z opisem na stronie głównej.
UWAGA - Przy wyciskaniu miazgi nale\y chronić moszcz przed muchą
octówką!
WINO Z ZIEMNIAKÓW
1kg ziemniaków
1kg cukru
1½ pomaraÅ„czy
1 cytryna
4dag imbiru
10dag dro\d\y
Ziemniaki porządnie umyć, ugotować w łupinach, a\ będą bardzo miękkie,
następnie wycisnąć przez płutno. Do odcedzonego płynu dodać imbir oraz
przekrojone na pół pomarańcze i cytrynę. Gotować jeszcze około kwadrans, po
czym wystudzić, przecedzić, dodać rozpuszczone w niewielkiej ilości wody
dro\d\e. Po paru godzinach wsypać pół kilograma cukru, resztę po upływie 2 
3 dni. Po zakończeniu fermentacji rozlać do butelek.
104
WINO Z ZIEMNIAKÓW
3,5kg ziemniaków
7,5l wody
5 pomarańczy
3 cytryny
12dkg imbiru
2,8kg cukru
4g po\ywki
Ziemniaki nale\y dokładnie oczyścić, następnie gotować w skórce, a\ zmiękną i
przecedzić przez gęste płótno. Do uzyskanego płynu dodać imbir, pokrojone
pomarańcze i cytryny wg przepisu i gotować przez 15 minut. Po ochłodzeniu
przecedzić, zadać zaczynem dro\d\y a po kilku godzinach dodać 1/3
przepisanego cukru (w postaci roztworu oczywiście). Resztę cukru dodać po 2-3
dniach.
WINO Z śURAWINY
4g po\ywki
2,8kg cukru
2,5l wody
8kg owoców
Uzupełnić wodą do 10l
Czerwone owoce \urawiny bardzo dobrze nadają się na wino. Postępuje się tak
samo jak przy borówkach lub jagodach.
Owoce nale\y zmia\d\yć, zalać przepisaną ilością wrzącej wody, po ostudzeniu
dodać zaczynu dro\d\owego i fermentować w miazdze 2 dni, po czym
przecedzić, dodać odpowiednią ilość cukru rozpuszczonego w wodzie lub części
moszczu i fermentować w baniaku.
105
WINO Z śYTA
0,5g taniny
3g po\ywki
30g kwasku cytrynowego
2,8kg cukru
8l wody
3kg zbo\a
Spośród zbó\, głównie \yto nadaje się do wyrobu win domowych. Win z \yta
nie nale\y wypijać na świe\o, gdy\ zawierają du\o fuzli, które spowodują ból
głowy (na drugi dzień). Po co najmniej półrocznym dojrzewaniu wino zmieni
się na korzyść i będzie go mo\na bezpiecznie spo\ywać w ka\dych ilościach.
Przepis poni\szy (na 10l wina) pochodzi z przedwojennej ksiÄ…\eczki o winach
domowych:
2kg \yta przebrać, usuwając obce i zepsute ziarna, przepłukać kilkakrotnie
zimną wodą, zalać ośmioma litrami wody i pozostawić do drugiego dnia.
Następnie gotować na BARDZO słabym ogniu (tak by ziarna nie rozgotowały
się na papkę) przez 2 godziny a po ostudzeniu przecedzić przez gęste płótno.
Otrzymany roztwór wlać do baniaka, dodać dobrze fermentującego zaczynu
dro\d\owego, po\ywki, taniny i ochłodzony roztwór cukru (mo\e być na 2-3
raty) oraz kwasek cytrynowy.
2kg \yta oczyścić z pyłu i plew, przemyć szybko zimną przegotowaną wodą.
Wsypać zbo\e do baniaka i zalać dwoma litrami wody w której wcześniej
rozpuszczono 50g kwasku cytrynowego i pozostawić na co najmniej 4 godziny.
Potem dolać do baniaka jeszcze 8l wody z rozpuszczoną odpowiednią ilością
cukru i zaczyn dro\d\y. Najpózniej po 3 tygodniach ściągnąć płyn znad zbo\a i
zbo\e usunąć, wino wlewając z powrotem do baniaka, celem dofermentowania i
sklarowania. Przy tym sposobie wyrobu, nale\y wino nastawiać w baniakach o
większej pojemności ni\ ilość wina jaką chcemy zrobić, gdy\ zbo\e pęcznieje a
fermentacja jest bardzo burzliwa. 10 litrów wina nastawiamy więc w baniaku
około 15-litrowym.
WINO Z śYTA
Aby uzyskać 10 litrów wina zu\ywamy 2,5kg \yta, garść rodzynek, 2,25kg
cukru oraz 6 - 8dag kwasu cytrynowego, 4g fosforanu amonowego.
Oczyszczone \yto opłukać szybko zimna woda. Ziarno odcedzić i wsypać do
butli o pojemności 15l (wino z \yta burzliwie fermentuje). Zalać 2 litrami
przegotowanej i ostudzonej wody z zawartością kwasu cytrynowego.
Po kilku godzinach dolać 5 litrów roztworu wody z 1,5kg cukru (2/3
przewidzianego cukru) Dodać 3 gramy fosforanu amonowego oraz silnie
fermentujÄ…cej matki dro\d\owej (najlepiej rasy Tokaj Nr 13 lub Bingen Nr 5).
106
Zamknąć butle korkiem z rurka fermentacyjna. [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • projektlr.keep.pl